Iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn

Ineens drong het tot me door, tijdens een reclame. Daarin werden oudere mensen ten tonele gevoerd met uitspraken als ‘Ik ben 70 maar voel me 27’. Tegelijkertijd zie je een man op een mountainbike een salto maken in de duinen. En die oudere dame die roept dat ze zich geen dag ouder voelt dan 30, terwijl ze schalks over haar schouder kijkt. Ik dacht ‘iedereen wil oud worden maar niemand wil het zijn’.

Ik ben 58, in januari geworden. Hoe dat voelt, 58 zijn? Ik weet nog hoe het was om vier te zijn. Boos op mijn vader, omdat hij me wel had geleerd te fietsen maar niet om te remmen. Ik viel. Ik heb levendige herinneringen aan toen ik twintig was. Ik woonde net in Rotterdam en het leven was één groot feest. Ik kan ook de somberheid nog voelen die ik ervoer, nadat ik op mijn 49ste een hartinfarct kreeg. Het kostte me een goed deel van dat jaar om mezelf terug te vinden.

Ik draag al mijn leeftijden met mij mee, met de mooie en lelijke ervaringen. Het maakt mijn leven rijk. Ik voel me goed, ben vitaal, heb leuk werk en een mooi leven. En ik vind het prachtig om mijn ervaringen te delen met mensen die jonger zijn.

Misschien is de beste omschrijving voor hoe ik mijn leeftijd ervaar nog wel: leeftijdsloos.

Geef een reactie